Vinkit

Syventääko sosiaalinen media identeettikriisiä?

Syksyllä 2014 Kultakuumeen radiolähetyksessä käsiteltiin sosiaalisen median vaikutuksia ihmisen psyykeen. Estetiikan dosentti ja lastenpsykiatri Janne Kurki analysoi sosiaalisen median mukanaan tuomia muutoksia, kuten sitä, että halujen välitön toteuttaminen on korostunut sosiaalisen median myötä. Hänen mielestään tässä ajassa vanhemmuus on muuttunut haasteelliseksi, sillä lastenkin pitäisi oppia odottamaan haluttujen asioiden toteutumista. Pitkäjänteinen tulevaisuuteen suuntautuminen on hävinnyt jopa aikuisilta. Keskittymisen puute ja lyhytnäköisyys ovat mahdollisia haittoja.

Toisaalta sosiaalisen median tutkija Matti Mäntymäki kertoo, että positiivisina puolina sosiaalinen media tarjoaa mahdollisuuksia viestiä omaa identiteettiä ja yllä pitää sosiaalisia suhteita. Jos sosiaalisen median palveluita käytetään niin, että pyritään todella olemaan yhteyksissä muiden ihmisten kanssa, seurauksena voi olla rikastavia kokemuksia. On syytä muistaa, että sosiaalisen median palvelut on rakennettu minäkeskeiseen itsensä esittämiseen. Jos identiteetti on hauras, muiden ihmisten huomion ja ihailun hakeminen voi korostua, ja juuri tähän sosiaalisen median palvelut antavat välineitä.

YLE Areenalla ohjelma on kuunneltavissa toistaiseksi ja sen voi ladata myös omalle laitteelle tai kuunnella podcastina.

  • Janne Kurki (dosentti, FT, LL)
    • Janne Kurki (toim.), Media ja identiteetti, Apeiron Kirjat, 2010. Kirja perustuu samannimiseen seminaariin, joka järjestettiin Helsingin yliopistolla 2010. Kirjan artikkeleina on julkaistu seminaaripuheet kolmelta esiintyjältä (Paul Verhaeghen, Tere Vadénin, Janne Kurki) sekä mukana myös kaksi Slavoj Žižekin artikkelia.
  • Matti Mäntymäki, Turun yliopisto (tutkijatohtori)

Tags:
July 28, 2017 at 12:00PM
Open in Evernote

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s