Tausta

Kuka olen, mihin kuulun, keitä me olemme?

Identiteetti ilmenee monin tavoin elämän eri alueilla ja eri ikävaiheissa. Synnyinseutu ja historiallinen aika, sukupuoli, ulkoinen olemus, fyysiset kyvyt, taidot ja harrastuneisuus, omat kiinnostuksen kohteet, omat elämänvalinnat, yhteisöt, joihin liitymme, lähi- ja etäympäristö – kaikki nuo ja monet muut asiat muovaavat identiteettiä.

Otavan Opiston Nettilukiossa on tutkittu maailman ilmiöitä jo vuodesta 2007 alkaen. Ensimmäinen ilmiökurssi tutki Itämerta ja seuraavan vuoden ilmiökurssi seurasi Yhdysvaltain presidentinvaaleja, jotka voitti Barak Obama. Sittemmin lukuisia ilmiöjaksoja on viety eteenpäin Ning-ympäristössä. Viime lukuvuonna 16-17 jätettiin Ning ja yhteisen työskentelyn pisteenä toimi suljettu Facebook-ryhmä, jokaiselle ilmiölle omansa (pelko, jäätiköt ja aavikot, myytit ja mytologiat).

Lukuvuoden 17-18 ensimmäinen ilmiöjakso käsittelee aihetta identiteetti. Työskentely tapahtuu edelleen kokonaan etänä, osittain jaetusti ja osittain opettajan ja opiskelijan sopimalla yksilöllisellä tyylillä. Tämä blogi nostaa esille virikkeitä identiteetti-ilmiön työstämiseen. Miellekartassa jäsennetään laajaa aihepiiriä. Jokainen opiskelija saa pienen työkirjan, joka luo punaisen langan työskentelyyn. Online-tapaamiset ja suljettu Facebook-ryhmä kuljettavat yhteistä työstämistä eteenpäin.

Ilmiöpohjainen oppiminen hakee avoimia liittymiä verkostoihin ja tukijoukkoihin. Identiteettikurssilla yksi tällainen liittymäpinta on tämä kurssiblogi, jolla on kolme tehtävää (nämä näkyvät blogissa kategorioina):

  1. dokumentointi eli blogissa kuvataan ilmiökurssilla käytettyjä menetelmiä, työkaluja, työskentelytapoja ja prosessin etenemistä
  2. blogissa julkaistaan viikkotiedotteen kurssin aikana, jotta ne ovat löydettävissä muualtakin kuin sähköpostista, sähköpostin viikkotiedote on laajempi ja sisältää myös vain opiskelijaryhmälle tarkoitettuja asioita
  3. vinkkejä opiskeltavasta aiheesta, vinkit voivat olla niin opettajien kuin tukijoukkojen kirjoittamia.

Blogin voi tilata omaan sähköpostiin tai WordPress-käyttäjänä sisäiseen lukijaohjelmaan (ks. vasen sivupalkki tai kännykällä rullaa alas: Tilaa)

Kurssikummit tervetuloa mukaan! Jos kiinnostaa, ota yhteyttä Anneen.


Opiskelija Susanna Puhakka kertoo ja esittelee havainnollisesti ilmiöpohjaista opiskelua 12.4.2016. Esittelyssä vilahtanut Ning ei enää ole käytössä ilmiökursseilla, mutta sitä voi käydä edelleen selailemassa. Video kestää reilun puoli tuntia.


Mitä ilmiöpohjainen oppiminen tarkoittaa? Suomen eOppimiskeskuksen webinaarisarjassa Itslearningin Matti Aarnio esitteli 28.1.2016 hyvin selkeästi asiaa. Video kestää vähän vaille puoli tuntia.

Mainokset